Mitt liv och mina tankar.

Tankar om livet naturen.

Familjen

Har följt dem ända sedan de kom i mitten på Februari. Det har varit en del kontroverser med tranorna annars har det varit lugnt. Det dröjde till den 10 april innan honan började bygga sitt bo. Det blev en respektingivande byggnad på höjden som senare doldes av växtligheten. Hanen har under hela ruvningsperioden funnits i närheten men han tar ingen del i ruvningen.

Någon gång kring den 15 maj fick jag se 6 stycken små dunbollar som följer slaviskt sina föräldrar. Det är nu hanens papparoll kommer till pass och han tar verkligen hand om de små. Svan paret lotsar ungarna runt på myren och visar dem vad de ska äta. Ibland så går de långt upp i skogen så snart har jag väl dem på tomten tranorna går där och kollat om jag har något ätbart.

Det går fort i utvecklingen redan efter en vecka så är de mer självständiga och gör små egna utsvävningar. Jag är förvånad att de efter cirka två veckor är fortfarande sex ungar. Det är en hård värd de lever i Duvhöken syns ibland räven finns också här.

Numera så har de vant sig vid att jag finns i deras närhet så de mest blänger på mig och simmar undan några meter. Det är första året som de har fått fram ungar. Däremot så blir det ingen förökning på Tranorna de går runt och glor snett på svanarna.

Nästa tillökning är Rådjuret men där har jag inte sett något än. Däremot så börjar revir bocken tuffa till sig. Ska försöka överlista honom men det blir svårare. Han är oerhört vaksam och så har han ett bra luktsinne och det går inte att överlista.

På bild nummer två så går en trana fram och mucka gräl med ett rådjur men det viker av in i skogen och vill inte va med.Postat 2019-05-26 20:57 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Solen går upp över myren.

Det är lugnt och stilla i myren svanen väntar på att isen ska ge med sig. Honan har gjort iordning ett rede en bit bort. Hon har legat där en vecka nu hoppas verkligen att de kan få fram en kull ungar. För svanarna är det inga problem med föda. 

Tranorna står på ett ben och försöker vakna till. Dom tar god tid på sig innan dom sträcker på sig och ger en fanfar. Spanar lätt och vänder upp i vind. De startar alltid i motvind och landar i motvind om det är möjligt. Med några långa kliv och en fyra fem vingslag så är dom i luften.

Det är ont om föda för dem i myren men när väl värmen kommer så blir det dukat bord. Snart börjar det bubbla av grodor som leker och lägger ägg. Om ett par timmar så är de tillbaka för att vakta sin häckningsplats. Hoppas att de har gjort i ordning ett rede till nästa gång jag kommer och gärna inte för långt bort från mitt gömsle.

Bilderna är tagna den 13 april så det är snart dags för dem, om det nu blir något. Förra året så försökte dom inte att häcka. Har följt dem sedan 2012 och det är inte ovanligt att de hoppar över ett år.Postat 2019-04-19 18:29 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Två för mycket del II

Jag såg han inte och blev väldigt förvånad när han kom. Vilket herrans liv det blev ett riktigt rallar slagsmål. Trots att det går våldsamt till så blir ingen skadad som jag kan se. Efter svanens angrepp så lugnar det ner sig. De små sjafsa lite längre bort på myren men sen blir det tyst. 

Dagen efter möter dom sin överman Älgen och där är det aldrig något bråk. De håller avstånd och respektera varandra. Gårdagens rivaler om häcknings plats har lämnat myren och lugnet är återställt för tillfället.Postat 2019-04-17 20:03 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Två för mycket!

Det kommer två främmande tranor. Klockan är snart sju på kvällen och jag hade tänkt ge upp för dagen. solen har gott ner himlen börjar färgas röd. Som vanligt så är man inte riktigt förberedd på en sån här tillställning. De börjar med att visa varandra hur stora och stöddiga de är. Sen trumpetar de ikapp om vem som är bäst. När det inte räcker så börjar det en krigs dans.

När inte det räcker för att få bort inkräktarna så börjar allvaret på riktigt. Det blir ett mycket våldsamt slagsmål som vara över tio minuter. Det kommer att sluta med att en annan invånare lägger sig i det hela och då blir det ännu våldsammare. 

Det blev så många bilder den kvällen i slutet på mars så jag får visa det hela i ytterliga ett eller två avsnitt.Postat 2019-04-15 19:49 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Hur stor är en Kricka

Sveriges minsta and. En liten kvick fågel med snabba rörelser. Fick en bra måttstock om hur stor den är.Postat 2019-04-14 19:16 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 3 ... 8 Nästa